Den kulturelle spasserstokken

Metusalemfestivalen 2011

Metusalemfestivalen 2011

Årets Metusalemfestival i Bjugn og Ørland hadde stor spennvidde og ble en vellykket miks av profilerte artister og lokal kultur.

Festivalen som gikk av stabelen torsdag 13. oktober og fredag 14. oktober i henholdsvis Bjugn og Ørland ”pre-startet” med omvisning i Fosenhallen, Norges andre store ishall. Selve startskuddet gikk egentlig av da konferansier Andreas Lunnan introduserte den folkelige artisten Jenny Jensen da hun dro i gang sitt varierte allsangshow i Bjugn Kulturhus – en opplevelse så å si ingen kom uberørt fra. Jenny sang med, danset med, satt i fanget på, klemte og til å med kysset ”hele salen” før hun ga seg. Deretter tok Håkon Renanger og Metusalemkvartetten over og bød opp til dans og tradisjonell gammeldansmusikk av godt gammelt slag. Til slutt i denne sekvensen viste lokale seniordansere/leikarring fram sine kunster og sjarmerte i stor stil.

Deretter gikk turen til Bjugn Bygdatun hvor publikum fikk servert en aldeles fantastisk fiskesuppe i den vakre autentiske trønderlåna. På låven like ved holdt et stort oppbud av lokale håndverkere minimarked og vi fikk se en meget interessant film om Fosen og fine kunstnerske innslag med elever fra Bjugn kulturskole.

Første festivaldag ble avsluttet på med middag Hovde gård på Brekstad, en forhenværende husmorskole som burde fått kulturpris for sin smakfulle oppussing og restaurering. Bynesfiguren Sivert Kvaksvik i Jakob M. Esps skikkelse kom på middagsbesøk og delte sine klare meninger om alt fra eggproduksjon til dagen eldrepolitikk .

Andre dag startet med omvisning på Austråttborgen og historisk orientering om Fru Inger og denne fantastiske kvinnens liv og levned. Publikum ankom borgen i fantastisk høstvær til tonene av sekkepipe av Øyvind Luckow, ekspert på middelalderinstrumenter. Konserten med mange ”rare” og fascinerende instrumenter ble en særdeles vellykket og stemningsfull opplevelse. Etter en smakfull middag på Ørland Kysthotell dro kulturentusiasten Arve Width og pianist Andres Marøy i et allsangpprogram på Ørland kultursenter det var umulig ikke å la seg bli engasjert av. Deretter fikk publikum oppleve Trøndelagsutstillingen og det fantastiske og unike Hannah Ryggen-senteret og en filmbiografi om den kanskje mest unike og største ”tekstilkunstneren” verden har sett. Avslutningskonserten ble behørig innledet av den alltid så engasjerte Fru Flettfrid Andresen - Metusalemfestivalens store beskytter. Flettfrid gikk i flybaselokaliseringen inn for delt løsning mellom Ørland og Bjugn.

”Flyverne kan ta av på Ørland og lande på Nes i Bjugn og ta bussen inn til Brekstad. Det er både praktisk og reduserer støy og utgifter i disse tider”. Vi får håpe at forsvarsminister Espen Barth Eide er blitt ettertrykkelig orientert av sine rådgivere om dette.

Festivalen ble avrundet i Ørland kultursenters store sal med et show av artist og rikskjendis Frode Alnes, en allsidig ringrev med mange strenger å spille på. I en blanding av kvalitetsmusikk, humor og entertainment hadde Alnes salen i sin hule hånd. Samarbeidet med det lokale koret Bel Canto satt som et skudd under Alnes proffe ledelse og gjorde at festivalen fikk sitt fortjente og avsluttende klimaks.

 Ser man festivalen i perspektiv, kan vi konkludere med en vellykket festival som muligens kunne ha hatt litt større publikumstilstrømning, men som gikk i økonomisk balanse og fikk skryt under ”Framsnakk”-rubrikken i Adresseavisen fra fornøyde tilreisende. Vemodig er det også at dette ble Den kulturelle spaserstokken og Metusalemfestivalens siste opptreden med konferansier, artist og mentor Andreas Lunnan, som nylig gikk bort. Vi får likevel se fremover mot dette årets festival som skal foregå på Innherred - Andreas Lunnans hjemtrakter – Levanger, Verdal og Steinkjer.

Velg din kommune fra kartet

Tydal Snillfjord Roan Osen Agdenes Holtålen Rennebu Åfjord Meldal Selbu Hemne Hitra Frøya Bjugn Ørland Røros Klæbu Midtre Gauldal Rissa Oppdal Skaun Orkdal Melhus Malvik Trondheim Inderøy Leka Vikna Flatanger Overhalla Fosnes Grong Snåsa Namdalseid Verran Verdal Levanger Frosta Stjørdal Meråker Namsos Steikjer Leksvik Nærøy Lierne Høylandet Namsskogan Røyrvik

Ingen kommende arrangament registrert